Kunsten å håndtere usikkerhet

Når vi snakker om designprosjekter, beveger vi oss ofte i et landskap der både informasjon og beslutninger er i konstant endring. I dette landskapet er usikkerhet IKKE et unntak – det er selve terrenget!

Og akkurat som en god oppdager ikke frykter kartets hvite flekker, men heller bruker kompass og intuisjon, må en designer utvikle strategier for å navigere gjennom det uforutsigbare.

Hva er nå egentlig usikkerhet spør du kanskje?

I følge Kolltveit, Lereim og Reve (1999) defineres usikkerhet som differansen mellom den informasjonen man trenger for å ta en sikker beslutning og den informasjonen som faktisk er tilgjengelig. I boka PROSJEKT illustreres dette tydelig: Usikkerhet oppstår ikke bare fordi vi mangler informasjon, men fordi informasjonen vi har, er ufullstendig, utilgjengelig eller utilstrekkelig.


Designor-filosofien: Usikkerhet = Viten – Informasjon + Kompetanse

I DesigNor sin strategi-filosofi bygger Stian videre på dette ved å innføre begrepet viten (ref. Grønhaug og Kolltveit, 1987), forstått som summen av informasjon og kompetanse. Når vi står i usikkerhet, er det ikke alltid mer informasjon som hjelper oss – det er ofte bedre forståelse og intuitiv innsikt som utgjør forskjellen.

Her kommer NLP (Nevro-lingvistisk programmering) inn som et nyttig rammeverk: Gjennom teknikker for indre ressursmobilisering, reframing og tilstandsstyring, lærer vi å justere vår subjektive opplevelse av usikkerhet, ikke bare ytre faktorer.

Med NLP kan vi “re-programmere” vår respons til usikkerhet fra frykt til nysgjerrighet – og der ligger nøkkelen til ekte designledelse.

Reframing (NPL-teknikk) – å gi usikkerhet ny mening:

Stian har erfart at mye av trykket i designprosjekter ikke handler om hva som skjer – men hvordan man tolker det. Når en kunde for eksempel gir vage eller motstridende tilbakemelding som: “Det ser ikke helt riktig ut, men jeg klarer ikke å sette fingeren på hva det er” eller “Det er noe feil med strukturen i papirkvaliteten” – kunne det vært lett å ta det som kritikk. Men Stian velger i stedet å reframe situasjonen: Dette er ikke kritikk – det er et uttrykk for at kunden ikke helt vet hva de vil ha ennå. Og nettopp der ligger mulighetsrommet!

I stedet for å bli frustrert, ser han det som en invitasjon til å lede prosessen videre. Kanskje med nye skisser, eller ved å stille spørsmål som får kunden til å oppdage hva de egentlig ønsker. Dette perspektivskiftet har gjort at han møter usikkerhet med nysgjerrighet – ikke motstand.


Tilstandsstyring (NLP-teknikk) – å regulere seg selv – FØR man styrer prosjektet:

Et viktig prinsipp for Stian er at man ikke kan skape klarhet i et prosjekt hvis man selv er i kaos. Derfor jobber han aktivt med tilstandsstyring – det vil si å være bevisst på egen sinnstilstand og bruke teknikker for å hente seg inn når presset øker, volumet på stemmebruk blir agresiv eller at tiden er i ferd med å renne ut frem mot en deadline.

Når ting hoper seg opp, og han kjenner på indre uro, vet han at det første han må gjøre er å få ro på innsiden. Kanskje det betyr å gå en tur, ta en solariumstime, puste dypt, eller spille litt piano for å komme tilbake i flyt. Det handler ikke om å være perfekt – men om å være bevisst. Og nettopp den evnen til å regulere seg selv gjør at han ofte klarer å holde hodet kaldt når andre mister oversikten.

Når Stian klarer å holde roen i møte med usikkerhet, smitter det ofte over på resten av teamet – og på kunden. I stedet for å eskalere stress, bidrar han med stabilitet og oversikt. Det betyr ikke at han alltid har alle svarene, men at han tåler uforutsigbarhet uten å miste fotfestet. Den energien skaper tillit – og åpner rom for gode løsninger, selv når alt føles litt i det blå som det veldig ofte gjør i en hektisk designbransje.


De fire typene usikkerhet:

Som en del av å styrke egen prosjektkompetanse har Stian blant annet fordypet seg i PROSJEKT av Bjørn Andersen og Bjørn T. Kolltveit. Der presenteres en enkel modell som deler usikkerhet i to typer: det som skjer rundt oss (ekstern usikkerhet), og det vi selv har kontroll på (intern usikkerhet). Når disse kombineres, får vi fire ulike typer prosjektsituasjoner:

  • A₁: Lav ekstern, lav intern
    Alt er rolig – både utenfra og innad. Dette er typiske oversiktlige prosjekter hvor lite uforutsett skjer.
  • A₂: Høy ekstern, lav intern
    Vi har stålkontroll internt, men verden utenfor er uforutsigbar. Som å være godt organisert på et nytt og ukjent sted.
  • B₁: Lav ekstern, høy intern
    Omgivelsene er stabile, men det er rot og usikkerhet internt i prosjektet. Ting kunne gått fint, men det skorter på struktur.
  • B₂: Høy ekstern, høy intern
    Fullt kaos – både inni prosjektet og rundt oss. Det høres skummelt ut, men det er også her det er mest rom for nytenkning og spennende løsninger. Stian har opplevd alle 4 typer prosjektsituasjoner som produksjonsdesigner i Schjærven Reklamebyrå og har helt sikkert en historie på lur hvis noen spør… (uten å nevne kundenavn da).

Et godt eksempel på B₂ er oppstartsbedrifter som jobber med ny teknologi i et marked som fortsatt formes. I slike prosjekter er det ekstra viktig å kunne snakke åpent om usikkerhet – og å ha et team som ikke lar seg vippe av pinnen. Charlotte Mjaaseth i ReMedia er eksepsjonelt dyktig på dette! Jeg vil nevne henne spesiellt fordi hun var en utrolig inspirerenede mentor for meg de gangene jeg hadde gleden av å jobbe sammen med henne som produksjonsdesigner i Scjærven Reklamebyrå. “Hang with the people that are better than YOU – and YOU will become better…” Det sa faren min til meg mange ganger i ungdomsårene. Han er nå pensjonist, men var en utrolig dyktig prosjektleder i IF skadeforsikkring – Edvin Skaget har også vært medforfatter på bok om prosjektledelse – så eplet faller ikke så langt ifra stammen.


Stians nøkkeltiltak for usikkerhetshåndtering i DesigNor-prosjekter:

  1. Kartlegg usikkerhetsprofilen i starten
    Bruk både objektive analyser og subjektive teamrefleksjoner. Hva vet vi? Hva tror vi? Hva føler vi?
  2. Skap rom for åpen usikkerhet
    Ikke gjem det uforutsigbare bak illusjonen av kontroll. Gi teamet språk for å snakke om det ukjente.
  3. Skill mellom risiko og mulighet
    Ikke all usikkerhet er negativ. Noe av det største potensialet ligger skjult i det uavklarte.
  4. Bruk NLP-teknikker (reframing og tilstandsstyring) for intern mestring
    Ledere og designere må trene på å håndtere indre uro. En trygg designer tåler utrygge omgivelser.
  5. Design for fleksibilitet
    Akkurat som et godt mønster i klær kan tilpasses mange kropper, bør en prosjektplan kunne justeres med letthet.

Avslutning

Stian tok PRINCE2-sertifisering i Oslo i 2020, og det ble et viktig steg på veien mot å forstå hvordan prosjekter faktisk fungerer i praksis. Ikke som rigide planer, men som levende arbeidspakker som stadig må justeres underveis.

I dagens verden, der teknologi, markeder og menneskers behov endrer seg fra uke til uke, handler det ikke om å ha full kontroll – det handler om å være til stede i det som skjer. De som tør å navigere i usikkerhet, uten å miste retning og ro, vil ha et klart fortrinn. Det handler om å være trygg midt i det uforutsigbare – med tilpasningsevne, nysgjerrighet og en tydelig visjon.

Artikkelforfatter:

Jeg anbefaler også: